Mijn trainingen

Je hebt nog geen profiel of bent nog niet ingelogd op deze website. Je kunt hier inloggen of registreer hier!

Nieuwe leden

Nieuwe teams

Aangemaakt: 22-01-2012

Welkom nieuwe leden en teams, veel plezier op Drooog.

Drooog.nl, de vereniging voor indoorroeiers.

Hier brengen we alle informatie voor sporters op een roeimachine bij elkaar. Daarbij kunnen we niet zonder jouw hulp. Experts, forummoderators en schrijvers zijn van harte welkom. Registreer of login en deel jouw ervaringen. Wil je een Blog bijhouden of heb je vragen of opmerkingen, mail ons op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

De maand om echt progressie te maken
Geschreven door jacques   
dinsdag, 13 november 2012 20:18

November is eigenlijk heerlijk rustig - in Europa in ieder geval. Er zijn geen feestdagen, vakanties, beurzen en ga zo maar door. Echt een tijd om flink wat uurtjes aan trainen te besteden. Ik heb de afgelopen week vier trainingen gedaan en dat bevalt me prima. Ik heb echt het gevoel dat ik een stuk sterker ben dan pakweg drie weken geleden. Het is altijd fijn om te merken dat je trainingen aanslaan en dat de gedane arbeid ook daadwerkelijk wat oplevert.

Ik heb de afgelopen tijd flink wat gelezen over trainen. Een van de dingen die ik tegenkwam was het beginsel dat intensiteit en duur in principe uitwisselbare grootheden zijn. Eigenlijk werken ze als communicerende vaten. Je kunt progressie boeken bij een heel korte training mits je deze heel intensief doet. Denk dan bijvoorbeeld aan vijf tot tien keer 30 seconden sprint met één minuut rust. Dat heb ik een aantal keer gedaan de afgelopen maand en als je je niet inhoudt maar de eerste sprint meteen vanaf de eerste haal probeert to the max te gaan, dan sta je te trillen op je benen na afloop.

 

Maar je kunt evengoed een langere rustige training doen. Bijv 30-40 minuten op de machine. Het effect op je lichaam is niet helemaal hetzelfde maar op de voor je gezondheid en conditie belangrijke zaken is het even goed.  Met deze wetenschap in het achterhoofd heb ik standaard een korte interval training aan mijn programma toegevoegd. Naast de 30 seconden sprinttraining, doe ik ook een 100 meter met één minuut rust (en dat keer 12). Ik doe iedere week zo'n training. En natuurlijk: soms wil ik toch een extra traininkje doen maar heb ik geen tijd. Nou met vijf sprints van 30 seconden kan ik helemaal stuk gaan. En het kost nauwelijks wat tijd: inclusief omkleden en douchen ben ik binnen 22 minuten klaar. 

Nu kom ik uit de roeisport en daar wordt dit helemaal niet gedaan en zullen dit soort trainingen verguisd worden. In de boot zijn we nu eenmaal gewend om 80-90 minuten te trainen en met name in de winter veel halen te maken in een ritme van 18-20-22-24 halen per minuut. Sprinten doen we in april wel weer eens. Dus niemand zal aan dit soort malligheden als sprinten in november beginnen. Dat niet iedereen zit te wachten op korte trainingen is ook niet gek als je kijkt naar watertrainingen. Naast kracht en vermogen speelt bij roeien ook de techniek en de timing een cruciale rol. Een aanpassing die je daarin probeert aan te brengen heeft waarschijnlijk wel tienduizend halen nodig, waarbij je bewust probeert de verbetering uit te voeren voordat het in je onderbewuste (of je spiergeheugen) is ingesleten en je er van op aan kunt dat je het 'vanzelf' blijft uitvoeren.

Tienduizend halen zijn al snel zes tot acht trainingen waarbij je het iedere haal weer probeert goed te doen. Wanneer je op een Concept2 traint is de wens om technische punten te verbeteren veel minder en kun je vrij gemakkelijk enkele lange duurtrainingen vervangen door kortere sprint work-outs. Ga maar eens Googlen op high intensity interval rowers. In een onderzoek wist men de score op twee kilometer flink - dat wel zeggen: met 6-8 seconden - te verbeteren ten opzicht van de controlegroep die voornamelijk lange duurtrainingen deed.

 

Plaats reactie


20 Mrt 2013 | 16:30
World Ergo Challenge

Het is wat stil geweest op Drooog. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de naderende lente en de start van het nieuwe roeiseizoen. Opeens zit niemand meer op de ergometer, maar kruipt iedereen weer in de boot om zijn of haar halen te maken. Maar als je toch nog graag je halen maakt op de roeimachine is het misschien een leuk idee om mee te doen aan de World Ergo Challenge (WEC). Lekker in teamverband ergometeren tegen mensen over de hele wereld.

Lees meer...
Banner
26 Feb 2013 | 21:18
Fransen zitten vijf dagen op de ergo

Een marathon is lang. En een 24-uurs race al helemaal - vraag maar aan Wim Oosterveld. Maar vijf dagen en vijf nachten op de ergometer zitten? Dat lijkt toch wat te gortig. Toch deden twee Fransen het voor het goede doel. Om aandacht te vragen voor ziektes aan de luchtwegen zaten Thomas Busser en Romaric Cavard samen 110 uur op de ergometer. Daarmee zette het duo een wereldrecord én haalden ze geld op voor het goede doel: ruim € 12.000,- en de teller loopt nog altijd door. Voor iedereen die twijfelt aan de indrukwekkende prestatie: in het begeleidende filmpje is duidelijk te zien de marathonsessie van de roeiers vergde.  

10 Feb 2013 | 18:36
Nieuw marathonrecord voor Oosterveld

Tilburger Wim Oosterveld heeft vanmiddag om 16:00 een nieuw wereldrecord ergometeren op de klokken gezet. Na 24 uur op de roeimachine had Oosterveld maar liefst 289.928 meter op zijn klokje staan, ruim vier kilometer verder dan het oude record dat al sinds 1988 op naam stond van de Amerikaan Richard Curtis. De 44-jarige Oosterveld, die volgens eigen zeggen met enige moeite in de "redelijk comfortabele" passagiersstoel van zijn auto was gehesen, was blij met de uitslag. "Ik hoop dat het record een jaar of 5,5 staat. Dan ben ik niet geneigd om het terug te willen pakken mocht ik het kwijtraken."

Lees meer...
08 Feb 2013 | 13:22
Nederlanders jagen op solo-marathonrecords

Morgen staat in het teken van een wereldrecordpoging: ergometerfanaten Wim Oosterveld (43), André Derksen (49) en Martijn Weterings (31) gaan dan proberen twee 24-uurswereldrecord te verbeteren. Oosterveld en Derksen strijden in dezelfde leeftijdscategorie en moeten in 24 uur meer dan 285.840 meter zien te roeien. Mocht dat ze lukken dan verbreken ze een record wat al sinds 1988 in de boeken staat. Weterings heeft geen concurrentie naast zich, maar zal desondanks alles uit de kast moeten halen om verder te komen dan 314.348 meter, vorig jaar november gerealiseerd door de Amerikaan Ryan Palmer.

Lees meer...
21 Jan 2013 | 21:30
Weer verbroken records tijdens Ergohead

Roel Braas en de Deense lichte roeier Steffen Jensen hebben zich tijdens de Amsterdam World Ergohead van hun beste kant laten zien. Beiden verbeterden namelijk hun respectievelijk wereldrecords. Jensen, die zijn veld met tegenstanders van formaat als de gebroeders Muda en de Portugese lichte mannen Pedro Fraga en Nuño Mendez de baas was, roeide dertig meter verder dan het oude record en eindigde op 6.196 meter (gemiddeld 1:36.8). Niet veel later kwam Roel Braas tijdens zijn twintig minuten hard tot een totaal van 6.443 meter, tien virtuele meters verder dan vorig jaar.

Lees meer...
Banner

maak je eigen trainingsschemaroeigoed_catalogus

NLRoei Nieuws

Laatste Forumberichten