Mijn trainingen

Je hebt nog geen profiel of bent nog niet ingelogd op deze website. Je kunt hier inloggen of registreer hier!

Nieuwe leden

Nieuwe teams

Aangemaakt: 22-01-2012

Welkom nieuwe leden en teams, veel plezier op Drooog.

Drooog.nl, de vereniging voor indoorroeiers.

Hier brengen we alle informatie voor sporters op een roeimachine bij elkaar. Daarbij kunnen we niet zonder jouw hulp. Experts, forummoderators en schrijvers zijn van harte welkom. Registreer of login en deel jouw ervaringen. Wil je een Blog bijhouden of heb je vragen of opmerkingen, mail ons op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Hoe bereid je je voor op een marathon (of langer)?
Geschreven door jacques   
dinsdag, 26 februari 2013 21:57

score_KorEr is deze week weer een nieuw Nederlands record op de Marathon bij de mannen in de klasse 50-59 jr zwaargewicht. Kor van Hateren wist de tijd op 2:40.29,8 te brengen. Een gemiddelde van 1.54,1/500m - een enorme prestatie. In mijn leven heb ik zelf ook vier of vijf keer een marathon gedaan. En ik ben nooit sneller gegaan dan 1.59,6/500m. Ik kan dus redelijk inschatten wat voor prestatie hier geleverd is. Het lijkt wel mee te vallen, die 5,5 seconden per 500 meter sneller, maar het is echt een wereld van verschil. Ik denk in ieder geval niet dat ik er ooit aan zal kunnen tippen.

Nu hoeft niet iedereen een Nederlands record te vestigen. En ook hoef je niet alleen maar een hele marathon (in het jargon een Full Marathon of FM) te doen. Op je eigen tempo en eerst een keer een halve marathon (ook wel HM) en je krijgt al een beetje het gevoel hoe het is. Het geeft veel voldoening om zo af en toe eens zo’n prestatie voor jezelf neer te zetten. Je bevestigt daardoor dat er nog best wel wat in zit. Ik vind het in ieder geval van belang om dat zo af en toe te doen. Ook al zal ik de toppers echt niet benaderen. Roel Braas draait in elk geval zijn hand niet om voor de scores die ik trek.


Voorbereiding

Je moet natuurlijk redelijk fit zijn om een lange-afstandspoging te kunnen doen. Je stelt je klokje nog niet in op 42 kilometer en 195 meter na vier of vijf weken trainen. Ikzelf train vaak maar 30 minuten per training. Hiermee onderhoud ik mijn conditie goed zonder te spreken van ambitie. Als ik dan in mijn hoofd krijg dat ik een FM of HM wil doen dan begin ik met mijn trainingen te verlengen naar 10km. Dit kost me meestal 39 -40 minuten.  Als ik dit enkele weken heb gedaan dan probeer ik een 60 minuten. Die kan dan ook vaak meteen als m’n beste poging de worldranking in. De week erop doe ik die nogmaals en de week daarna doe ik dan een halve marathon. Naast deze trainingen probeer ik dan ook nog 3-4 keer per week een 10km te doen. Als ook de HM goed is gegaan dan kan ik kijken naar de hele. De FM.  Een week later ongeveer. Het lastigste is om goed in te schatten wat een reële snelheid is voor de 42.195 meter. Vuistregel is 2-3 sec per 500 langzamer dan je op de halve kon. Ik ga niet te hard weg, want ik weet dat ik het anders lastig ga krijgen in het zware laatste uurtje.

Een halve marathon kun je met een half bidonnetje water in buurt prima in een training volbrengen. Voor een Hele moet je echt voorbereidingen treffen. Drie bidons water of liever energiedrank - niet te zoet! - en een beetje eten is echt van belang, anders ga je na 90-100 minuten echt in de problemen komen. Wanneer je lichaam geen glycogeenvoorraad meer heeft (als de basisbrandstof dus echt op is) dan gebeurt er echt iets raars met je. Wielrenners noemen het 'de man met de hamer' en ik denk dat we dat op de roeimachine ook maar zo moeten noemen. Alsof er in ieder gewricht roest zit en alles veel en veel moeilijker gaat. Ik probeer het te vermijden door na 10 km en daarna na iedere 5 km te drinken en ook wat te eten.  Denk dan aan 2 flinke slokken uit een bidon en een stukje rijpe banaan of energie reep. Net genoeg om je lichaam het signaal te geven dat er weer energie aan komt. Maar niet zoveel dat je het gaat voelen in je maag.

 

Genoeg theorie: het is tijd voor de praktijk. Ik ben van plan een FM te doen ergens in april. Wie doet er mee ?

 

Laatst aangepast op dinsdag, 26 februari 2013 22:10
 

Reacties  

 
0 #1 Roeland 24-01-2014 09:05
Beste Jacques,

Hoewel je blog over de marathon alweer een jaar oud is, heb je misschien zin om ook dit jaar een FM te roeien? Mijn streven is tussen 1-15 mei de hele te roeien en ik heb een 14 weeks (3x4 + 2 taper) schema van 4 trainingen per week opgezet vanaf as zondag om daar te kunnen komen. Overigens mijn tijden komen bij lange na niet in de buurt van de jouwe. Ik streef naar 2:08/500m.
Citeer
 

Plaats reactie


20 Mrt 2013 | 16:30
World Ergo Challenge

Het is wat stil geweest op Drooog. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de naderende lente en de start van het nieuwe roeiseizoen. Opeens zit niemand meer op de ergometer, maar kruipt iedereen weer in de boot om zijn of haar halen te maken. Maar als je toch nog graag je halen maakt op de roeimachine is het misschien een leuk idee om mee te doen aan de World Ergo Challenge (WEC). Lekker in teamverband ergometeren tegen mensen over de hele wereld.

Lees meer...
Banner
26 Feb 2013 | 21:18
Fransen zitten vijf dagen op de ergo

Een marathon is lang. En een 24-uurs race al helemaal - vraag maar aan Wim Oosterveld. Maar vijf dagen en vijf nachten op de ergometer zitten? Dat lijkt toch wat te gortig. Toch deden twee Fransen het voor het goede doel. Om aandacht te vragen voor ziektes aan de luchtwegen zaten Thomas Busser en Romaric Cavard samen 110 uur op de ergometer. Daarmee zette het duo een wereldrecord én haalden ze geld op voor het goede doel: ruim € 12.000,- en de teller loopt nog altijd door. Voor iedereen die twijfelt aan de indrukwekkende prestatie: in het begeleidende filmpje is duidelijk te zien de marathonsessie van de roeiers vergde.  

10 Feb 2013 | 18:36
Nieuw marathonrecord voor Oosterveld

Tilburger Wim Oosterveld heeft vanmiddag om 16:00 een nieuw wereldrecord ergometeren op de klokken gezet. Na 24 uur op de roeimachine had Oosterveld maar liefst 289.928 meter op zijn klokje staan, ruim vier kilometer verder dan het oude record dat al sinds 1988 op naam stond van de Amerikaan Richard Curtis. De 44-jarige Oosterveld, die volgens eigen zeggen met enige moeite in de "redelijk comfortabele" passagiersstoel van zijn auto was gehesen, was blij met de uitslag. "Ik hoop dat het record een jaar of 5,5 staat. Dan ben ik niet geneigd om het terug te willen pakken mocht ik het kwijtraken."

Lees meer...
08 Feb 2013 | 13:22
Nederlanders jagen op solo-marathonrecords

Morgen staat in het teken van een wereldrecordpoging: ergometerfanaten Wim Oosterveld (43), André Derksen (49) en Martijn Weterings (31) gaan dan proberen twee 24-uurswereldrecord te verbeteren. Oosterveld en Derksen strijden in dezelfde leeftijdscategorie en moeten in 24 uur meer dan 285.840 meter zien te roeien. Mocht dat ze lukken dan verbreken ze een record wat al sinds 1988 in de boeken staat. Weterings heeft geen concurrentie naast zich, maar zal desondanks alles uit de kast moeten halen om verder te komen dan 314.348 meter, vorig jaar november gerealiseerd door de Amerikaan Ryan Palmer.

Lees meer...
21 Jan 2013 | 21:30
Weer verbroken records tijdens Ergohead

Roel Braas en de Deense lichte roeier Steffen Jensen hebben zich tijdens de Amsterdam World Ergohead van hun beste kant laten zien. Beiden verbeterden namelijk hun respectievelijk wereldrecords. Jensen, die zijn veld met tegenstanders van formaat als de gebroeders Muda en de Portugese lichte mannen Pedro Fraga en Nuño Mendez de baas was, roeide dertig meter verder dan het oude record en eindigde op 6.196 meter (gemiddeld 1:36.8). Niet veel later kwam Roel Braas tijdens zijn twintig minuten hard tot een totaal van 6.443 meter, tien virtuele meters verder dan vorig jaar.

Lees meer...
Banner

maak je eigen trainingsschemaroeigoed_catalogus

NLRoei Nieuws

Laatste Forumberichten