Nieuw marathonrecord voor Oosterveld
Geschreven door Michiel Jonkman   
zondag, 10 februari 2013 19:36

Tilburger Wim Oosterveld heeft vanmiddag om 16:00 een nieuw wereldrecord ergometeren op de klokken gezet. Na 24 uur op de roeimachine had Oosterveld maar liefst 289.928 meter op zijn klokje staan, ruim vier kilometer verder dan het oude record dat al sinds 1988 op naam stond van de Amerikaan Richard Curtis. De 44-jarige Oosterveld, die volgens eigen zeggen met enige moeite in de "redelijk comfortabele" passagiersstoel van zijn auto was gehesen, was blij met de uitslag. "Ik hoop dat het record een jaar of 5,5 staat. Dan ben ik niet geneigd om het terug te willen pakken mocht ik het kwijtraken."

Volgens de regels hoef je bij een 24-uurs-ergometersessie enkel en alleen elk uur te ergometeren. Hoe lang maakt niet uit, maar met 24 keer een korte sessie van een paar minuten kom je niet tot een wereldrecord. Sterker nog: je moet flink je best doen wil je in de boeken terecht komen. Voor de meeste records moet je gemiddeld 10-12 kilometer per uur ergometeren. Als een dergelijke afstand één keer zestig minuten al een flinke uitdaging is, dan kun je nagaan hoe veeleisend het 24 keer achter elkaar is.

Oosterveld deed de recordpoging overigens niet in zijn eentje. Twee andere Nederlanders, André Derksen en Martijn Weterings, waagden zich eveneens aan de 24 uur op de roeimachine. De 49-jarige Derksen volbracht net als Oosterveld de marathonsessie en kwam tot een totaal van 255.810 meter. Weterings moest halverwege helaas afstappen omdat hij door pijn in zijn lies niet verder kon. De laatste twaalf uur in Gold's Gym in Nieuwegein moesten Oosterveld en Derksen het dus met z'n tweeën stellen - ware het niet dat er genoeg steun ter plekke was en ook online veel mensen het duo een hart onder de riem stak.

"Wat voor mij essentieel is geweest is onze fysiotherapeut, Melis," vertelt Oosterhout. "Conditioneel ging het allemaal nog redelijk, maar na verloop van tijd krijg je steeds meer pijntjes. Met nog vier uur te gaan kreeg ik ontzettend veel last van mijn knie, dus toen was ik even heel bang dat ik het niet meer zou gaan redden, maar gelukkig kon de pijn verholpen worden."

Van tevoren was Oosterhout nog optimistisch geweest. Hij mikte op de grens van 300 kilometer, waarvoor hij een gemiddelde van 12,5 kilometer per uur moest ergometeren, maar toen hij halverwege 150 kilometer had afgelegd kreeg de Tilburger in de gaten dat hij zijn oorspronkelijk doel moest laten varen. "Ik had constant ongeveer dertig minuten speling op het bestaande wereldrecord. De laatste zes, zeven uur werd het krap. Toen werden mijn handen getapet en werd ik gemasseerd en dan verlies je terrein."

Gelukkig kwam het uiteindelijk allemaal goed. En aangezien Oosterveld als import-Brabander niet zo veel op heeft met carnaval kan hij de komende twee dagen lekker thuis uitrusten van de inspanning. Het gemeentehuis in Helmond waar hij werkt is in verband met het volksfeest namelijk gesloten. Gelukkig maar. Na zoveel ergometeren kun je volgens Drooog maar beter even goed de beentjes omhoog doen. Maar niet voordat Drooog Oosterveld en Derksen oprecht heeft gefeliciteerd met hun puike prestatie.

Wie geïnteresseerd in het volledige overzicht van Oostervelds record, kan hier een mooi lijstje met cijfers bekijken.

Laatst aangepast op maandag, 11 februari 2013 12:58
 

Plaats reactie


NLRoei Nieuws

Laatste Forumberichten