Weer verbroken records tijdens Ergohead
Geschreven door Michiel Jonkman   
maandag, 21 januari 2013 22:30

Roel Braas en de Deense lichte roeier Steffen Jensen hebben zich tijdens de Amsterdam World Ergohead van hun beste kant laten zien. Beiden verbeterden namelijk hun respectievelijk wereldrecords. Jensen, die zijn veld met tegenstanders van formaat als de gebroeders Muda en de Portugese lichte mannen Pedro Fraga en Nuño Mendez de baas was, roeide dertig meter verder dan het oude record en eindigde op 6.196 meter (gemiddeld 1:36.8). Niet veel later kwam Roel Braas tijdens zijn twintig minuten hard tot een totaal van 6.443 meter, tien virtuele meters verder dan vorig jaar.

"Na vijf minuten had ik het wel even zwaar," pufte Braas vlak na zijn wedstrijd. "Je krijgt echt een mentale tik. Je denkt bij jezelf: 'Jezus, heo heb ik dat vorig jaar voor elkaar gekregen?' Maar daar moet je doorheen. Zodra dat je lukt gaat het al beter. De laatste vijfhonderd meter weet je eigenlijk dat het gaat lukken. Die voelen dan juist weer wat lichter aan. En nu, een paar minuten na de race, gaat het wel weer. Het duurt alleen zo verrekte lang, zo'n twintig minuten."

Tijdens de wedstrijd leek het er echter op alsof Braas met speels gemak aan het ergometeren was. Stoïcijns bewoog de roeier van Okeanos in tempo 29 heen en weer om uiteindelijk een gemiddelde score van 1:33.1 op zijn klokje te toveren. Dat bleek voldoende voor het wereldrecord, en de bijbehorende cheque van € 1.000,- die de organisatie maar wat graag aan hem uitreikte.

Bij gebrek aan een grote afvaardiging van toproeiers en studentenroeiers was de Ergohead voornamelijk een feestje voor de junioren, een handje geholpen door een aantal fanatieke eteranen en een goede handvol aangepaste roeiers. Bij de junioren liet Simon van Dorp, tijdens de NKIR al goed voor de Nederlandse titel bij de zestienjarige jongens, zien dat hij geen eendagsvlieg is. Hij won met overmacht zijn categorie én finishte niet zo gek ver achter de winnaar in het J18-veld, Jaap Scholten. Bij de meisjes van zestien jaar won Bente Paulis met ruime voorsprong. Medien van der Laan was bij de achttienjarige jongedames de grote favoriet Laila Youssifou verrassend genoeg te snel af.

 

Benieuwd naar de uitslagen? Die staan links onderin bij het kopje 'Laatste Nieuws' op de website van de Ergohead. Meer verhalen over de Ergohead zijn ook terug te vinden op NLroei.

 

 

Plaats reactie


NLRoei Nieuws

Laatste Forumberichten